Стів Неш про тренерство: «Я не планував ставати головним тренером, але це був чудовий досвід»

24 Серпня 2024, 15:15

Стів Неш розповів про роботу головним тренером у «Нетс».

«Я не планував ставати головним тренером. У «Брукліні» була унікальна ситуація, яка стала для мене несподіванкою. Це був короткий момент для прийняття рішення.

Мені довелося зіткнутися з абсолютно іншою динамікою. Управління людьми з різними характерами, взаємини з фронт-офісами, гравцями та агентами. Це великий компонент роботи, який є наслідком влади, зосередженої в руках гравців.

Найважливішим компонентом стала комунікація. Чесність у стосунках з гравцями. Мені було комфортно в ролі лідера, коли потрібно було вести за собою своїм прикладом. Проте з тренерської позиції доводиться діяти по-іншому, затверджуючи своє лідерство у деталях, дрібних ситуаціях.

Мене здивувало те, що в цій ролі ти не так багато часу проводиш з командою. У тебе є лише 5 хвилин до матчу, в перерві, після гри. Короткі моменти, коли ти можеш взаємодіяти з командою. Я хотів знайти взаємозв'язок з кожним баскетболістом. Важливо створити культуру та середовище, в які люди можуть повірити і розкрити свій потенціал.

Це був чудовий досвід. Я не хотів будувати тренерську кар'єру. Не бачив себе в цьому. Я треную своїх дітей, навчаю їх життя. Я заслужив право обирати, і це радує. Завжди є проєкти, співпраці, партнерства. У мене є чим зайнятися, а основну увагу я зосереджую на сім'ї», – підсумував член Баскетбольного Залу слави імені Нейсміта.

Неш займав посаду головного тренера «Нетс» протягом двох сезонів, з 2020 по 2022 рік. На початку третього сезону він був звільнений. Його результат – 94 перемоги та 67 поразок.