Президент Федерації баскетболу Південного Судану відреагував на критику Пірса та Арінасa

25 Липня 2024, 12:30

Луол Денг висловився про коментарі Пола Пірса та Гілберта Арінасa.

Після товариського матчу між збірними США та Південного Судану (101:100) колишні гравці НБА Пол Пірс та Гілберт Арінас зробили образливі коментарі щодо африканської команди.

«Зазвичай я не звертаю уваги на подібні коментарі, але як африканець, лідер свого спільноти і президент Федерації баскетболу Південного Судану, я вважаю важливим відповісти. Це для тих, хто запитував про ці коментарі, для тих, кого вони образили, і для всіх, хто стежить за нашою історією.

Я не розчарований і не злий на ці зневажливі висловлювання моїх колишніх колег. Мене більше розчарувало те, що ці коментарі були зроблені людьми, яких я завжди поважав. Коментарі Пола Пірса продемонстрували недостатнє розуміння і брак інформації. Проте він використав це як навчальний момент і проявив позитивний настрій, отримавши нову інформацію. Дякую Полу Пірсу за вибачення, це я поважаю.

В дитинстві я чув багато подібних коментарів, і саме ці висловлювання спонукали мене змінити уявлення про нас. Африканці зараз демонструють солідарність і підтримку один одному більше, ніж будь-коли. Такі моменти не для того, щоб ми розчаровувалися і нападали. Багато африканців і чорних людей, які приймають свою африканську спадщину, працюють над тим, щоб згуртувати всіх чорних, навчаючи і ділячися історіями та історичними моментами, демонструючи, що у нас є набагато більше спільного, ніж відмінностей.

Що стосується коментарів Гілберта, то вони, безумовно, були більш неуважними і жорстокими. Особисто мене це не дуже турбує. Я б ніколи не помінявся життям ні з ким. Бути африканцем – це особливо. Однак для молодих африканців і афроамериканських дітей, які захоплюються Гілбертом і слухають його, ці коментарі можуть змусити їх менше думати про себе і змусити решту світу менше думати про африканців. Ті, кого легко ввести в оману, можуть висловлювати коментарі, які відображають радше ненависть до себе, ніж гордість. У нашій історії немає нічого, що потрібно забувати.

Насправді я хочу подякувати їм обом за те, що вони надали нам платформу для просвіти. Ми дуже старалися останні чотири роки, щоб опинитися тут, і не можемо дозволити, щоб кілька секунд це зруйнували. Натомість давайте цінувати момент і використовувати ці коментарі як можливість для просвіти. Любов завжди краще, ніж терпимість.

Якби ми як народ усвідомили свою велич, з якої ми походили, ми б менше схилялися до неповаги до самих себе», – написав колишній гравець НБА, нині президент Федерації баскетболу Південного Судану Луол Денг.