Американські сенатори звинуватили НБА у зв’язках із диктатором Руанди

29 Серпня 2024, 12:30

У двох американських сенаторів виникли питання до НБА.

Політики у вівторок направили листа комісару НБА Адаму Сільверу, в якому звинуватили лігу в «бажанні заробити всупереч принципам». Так вони відреагували на матеріал ESPN, де детально описувалися тісні відносини НБА з лідером Руанди Полем Кагаме.

У листі, підписаному Маршою Блекберн (республіканка, Теннессі) і Джеффом Мерклі (демократ, Орегон), зазначається, що НБА «давно позиціонує себе як маяк соціальної справедливості», але натомість продовжує «розвивати стосунки з диктаторами та деспотами», такими як Кагаме.

Сенатори послалися на статтю ESPN, опубліковану в липні, в якій описувалося, як НБА вибудовувала відносини з Кагаме. Відзначається, що це відіграло ключову роль у запуску першої ліги НБА за межами Північної Америки (Африканської баскетбольної ліги), але, з іншого боку, змусило НБА ігнорувати постійні порушення прав людини, проти яких вона намагається боротися в США.

Сенатори попросили Сільвера протягом тижня відповісти на ряд питань. Вони хочуть, щоб голова НБА «описав масштаби відносин НБА з урядом Руанди» та розповів про кроки, які ліга здійснює для покращення життя руандійців, «включаючи тих, чиї права людини порушуються режимом Кагаме».